≡ Menu

Wat is het verschil tussen een rugzak en rugtas

Als je in de winkel vraagt waar je de rugtassen of rugzakken kan vinden zal niemand je gek aankijken, men weet direct wat je bedoelt. En dat terwijl tas en zak wel twee verschillende betekenissen hebben.

Een tas is een voorwerp van bijvoorbeeld plastic, stof of een ander flexibel materiaal waarin je spullen kan stoppen om ze zo makkelijk mee te nemen. Een belangrijk kenmerk van een tas is dat het hengels of een handvat heeft. Bekende voorbeelden van een tas zijn de boodschappentas, schoudertas of handtas. Een tas is naast handig soms ook een modeaccessoire.

Een tas zonder een hengels of handvat wordt geen tas meer genoemd maar een zak. Bekende voorbeelden van een soort zak is de vuilniszak, jutezak en de papieren zak zoals je die in de supermarkt of bij de frietkraam ziet. Veel levensmiddelen zitten ook in zakken (suiker, bloem). Een zak is vaak erg simpel en puur gemaakt waar het voor bedoeld is.

Tegen het licht van deze betekenissen zou je kunnen zeggen dat de definitie rugtas het beste overeenkomt met wat bedoeld wordt, aangezien een rugtas hengels heeft. Daarnaast zou een rugzak insinueren dat het vooral gaat om omhulsel waarbij het niet uitmaakt hoe deze eruit ziet, en dat is bij een rugtas juist niet zo. De schooltas bijvoorbeeld wordt vaak niet enkel uitgezocht op basis van handigheid, de mooiheid speelt ook een belangrijke factor.

Als je kijkt naar hoe de winkels omgaan met de benamingen rugtas en rugzak dan zal je opvallen dat dit compleet door elkaar loopt. Wat dat betreft hebben ze exact dezelfde betekenis. Dit komt misschien vooral omdat de rugzak eigenlijk niet kan bestaan als je kijkt naar de definitie van zak en daarom voor het gemak een synoniem is geworden van rugtas.