≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Samsung Galaxy S en de iPhone 4

Er zijn maar weinig merken die nog kunnen opboksen tegen de opmars van de smartphone van Apple, de iPhone. Door de groeiende populariteit van de Samsung Galaxy S lijkt Apple dan eindelijk een geduchte concurrent gevonden te hebben. Op het oog zijn het twee telefoons qua uiterlijk dicht bij elkaar liggen (candybars), als we kijken naar de omvang is de Galaxy S iets groter dan de iPhone 4 maar ook, en dat is opvallend, een stuk lichter.

De Galaxy S is met zijn 117 gram een lichtgewicht als je dit vergelijkt met de 140 gram van de iPhone 4. Beide telefoons zijn smartphones, dat betekent dat ze kleine computers zijn qua functionaliteiten, hiervoor is een besturingssysteem nodig, Samsung heeft gekozen voor Android 2.1, Apple heeft voor iPhone voor het eigen i.O.S. 4.2.1 gekozen. Open source pakket Android is tegenwoordig in handen van Google en wordt steeds vaker gebruikt voor verschillende smartphone merken, de apps die beschikbaar zijn voor Android worden door de toenemende populariteit ook steeds diverser.

Het scherm van de Galaxy S is met 4 inch groter dan de 3,5 inch van de iPhone 4, de iPhone daarentegen biedt wel een hogere resolutie. Beide telefoons maken gebruiken van een touchscreen, de Galaxy S maakt daarbij ook gebruik van tril feedback (knop indrukken geeft als reactie een trilling). Wat betreft de tekstinvoer maakt Galaxy S gebruik van Swype, een Android handigheid waarbij je door middel van je vinger van letter naar letter te slepen de telefoon sneller woorden kan laten herkennen, dit als extra op de qwerty touch toetsenbord, die beide telefoons hebben.

 

Omdat Apple met eigen aansluitingen werkt zullen ze niet snel met universele aansluitingen werken, de Galaxy S kent een micro USB aansluiting, de iPhone de eigen Apple aansluiting. Opvallen is ook dat de iPhone geen mogelijkheid biedt om je geheugen uit te breiden met extra geheugen middels een SD-kaart. De Galaxy S met 8 GB geheugen is met behulp van een SD-kaart tot 40 Gigabyte op te hogen, waar je het bij de iPhone moet doen met het vaste geheugen van 16 of 32 GB.

De fotocamera van de Galaxy S is minder goed dan de iPhone. Zo kent de Galaxy S geen flitser en moet het doen met een 4.9 megapixel resolutie tegen 5.0 megapixel van de iPhone, ook de zoom van de iPhone is beter. Aan de andere kant kan de videofunctie van de Galaxy S inzoomen en heeft beeldstabilisatie, iets wat de iPhone 4 weer niet heeft. Als het om audio gaat beschikt de Galaxy S over een FM radio, de iPhone niet.

Vaak gehoorde klachten bij de iPhone 4 zijn het per se moeten aanmaken van een Apple account voor het downloaden van de apps. Aan de andere kant is de software van de iPhone 4 zeer intuïtief, dit geldt ook voor de Samsumg Galaxy S.