≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge zijn sinds 10 april 2015 te koop in Nederland. Aangezien Samsung tegenwoordig TV’s maakt met een omgevouwen rand (edge) en daarnaast ook hoge ogen gooide met de Samsung Galaxy Note Edge was het niet meer dan logisch dat de nieuwe Galaxy S generatie ook een Edge zou hebben.

Beeldscherm

Het grootste verschil tussen de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge is natuurlijk het gebogen beeldscherm van de Edge. Deze rand is eigenlijk een tweede scherm waar vandaan je makkelijk toegang hebt tot je favoriete applicaties plus een overzicht hebt van nieuwe notificaties.

Nu is deze edge natuurlijk meer een gadget dan dat het een onmisbare gadget is, je hebt nog steeds het grote scherm nodig om de nieuwste berichten te lezen en om apps te openen, daarnaast kan je je hoofdscherm ook zo inrichten dat het dezelfde handigheid heeft als de rand van de Edge. Nou ja bijna dan, functionaliteiten als People Edge (snel toegang tot de meest gebruikte contacten) en Edge Lighting (de Edge geeft een gekozen kleur als een bepaald iemand belt, handig als de telefoon op zijn kop ligt) plus dat je de Edge als bescheiden nachtklok kan gebruiken zijn functionaliteiten die je bij de gewone S6 niet hebt. Misschien geen essentiële functies maar deze extra’s kunnen een prima reden zijn om voor de Galaxy S6 Edge te gaan in plaats van voor de Galaxy S6.

Qua resolutie verschillen beide telefoon niet van elkaar, deze is 2560 x 1440 pixels, wat resulteert in uitmuntende HD kwaliteit.

Afmetingen

De Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge hebben beiden een scherm van 5.1 inch, toch heeft de S6 een iets groter scherm wat resulteert in een gewichtsverschil van 6 gram. De Galaxy S6 is 138 gram en de Galaxy S6 Edge is 132 gram. De totale grootte van de Samsung Galaxy S6 is 143,4 mm x 70,5 mm x 6,8 mm en die van de Samsung Galaxy S6 Edge is 142,1 mm x 70,1 mm x 7 mm. Het verschil in grootte is nihil, toch zit er ergens een verschil van 6 gram verstopt. Opvallend want over het algemeen is het zo dat de telefoon die de meeste techniek en functionaliteiten presenteert ook de zwaarste. Wat dat betreft heeft Samsung goed werk geleverd door het duurdere toestel van de S6 generatie ook de lichtste te maken, kan doorslaggevend zijn voor de mensen die tussen beide telefoons twijfelen.

Accuduur

De accuduur van smartphones blijft een probleem, vooral na loop van tijd gaat de kwaliteit van de batterij vaak rap achteruit. Met applicaties die eigenlijk altijd openstaan en het feit dat smartphones uitermate geschikt zijn om beeld in HD kwaliteit te leveren vraagt nogal een capaciteit van de batterij. Dit is niet anders voor de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Beide toestellen hebben een kleinere batterij dan concurrent iPhone 6 Plus, en over die laatste telefoon is een vaak gehoorde klacht dat de accuduur niet toereikend is. Het lijkt erop dat Samsung teveel heeft gekozen voor een lichter gewicht dan voor een accuduur die de S6 functionaliteiten de hele dag goed aankan.

Als het gaat om de capaciteit van de batterij heeft de S6 Edge deze slag ook gewonnen van de S6. De S6 Edge heeft een net wat grotere batterij dan de S6, 2600 mAh tegenover 2550 mAh.

De prijs

Het prijsverschil van 150 euro is op functioneel vlak wel te verklaren, er zitten wel wat leuke extra’s op de Samsung Galaxy S6 Edge. Op technisch vlak zijn de verschillen tussen de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge zo marginaal dat het waarschijnlijk voor de meesten niet de doorslag geeft. Ook als je een abonnement afsluit zal dit prijsverschil verwerkt zijn in je abonnementskosten.