≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge

In maart 2016 zijn de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge op de markt gekomen, als opvolger van de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge. En Samsung heeft met deze nieuwe S7 generatie zijn best gedaan om te vernieuwen en te verbeteren, ook al moet je hiervoor wel heel wat verder kijken dan de looks.

Het grote verschil

De Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge hebben allebei een scherm van 5.1 inch, hiermee sneed Samsung zich behoorlijk in de vingers. Voor de gebruiker was het namelijk erg lastig kiezen, de extra rand van de S6 Edge was namelijk erg innovatief maar kwam ook met een behoorlijke meerprijs. Ook Samsung zelf kon niet inschatten voor welke S6 variant de gebruikers zouden gaan, ze gokten op de gewone Galaxy S6 in plaats van de Galaxy S6 Edge. Dit had als resultaat dat er al snel een overschot aan Galaxy S6’en was en dat er een tekort was aan de Galaxy S6 Edge’s. De grotere Samsung Galaxy S6 Edge+ die een half jaar na de S6 Edge uitkwam, was eigenlijk een beetje mosterd na de maaltijd.

Samsung wilde deze verwarring niet weer hebben en heeft de Samsung Galaxy S7 een scherm van 5.1 inch gegeven en de Samsung Galaxy S7 Edge een scherm van 5.5 inch. De S7 Edge is met 150,9 bij 72,6 millimeter dus een behoorlijke stukje groter dan de 142,4 x 69,6 millimeter van de S7.

De Galaxy S7 is trouwens iets kleiner dan de S6 en S6 Edge, maar ook iets dikker en zwaarder, dit betekent dat de S7 lekkerder in de hand ligt dan de S6 generatie.
De Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en goud. Wat opvalt is dat de S7 en de S7 Edge exact dezelfde resolutie van 2560 x 1440 pixels hebben, ondanks dat beide beeldschermen niet even groot zijn. Je zou zeggen dat dit wat betreft beeldkwaliteit gunstig is voor de Galaxy S7, toch is het beeldscherm van de Galaxy S7 Edge het meest vernuft. De S7 Edge heeft een gebogen scherm wat voor een rand (edge) zorgt, in deze rand zit een hele reeks aan slimmigheden verwerkt waardoor het beeldscherm van de S7 Edge veel innovatiever is dan het scherm van zijn kleinere broertje, de Samsung Galaxy S7.

Swipen over de rand van de Galaxy S7 Edge geeft je toegang tot zelfgekozen widgets en snelkoppelingen, net zoals dat bij de Galaxy S6 Edge kon. De nieuwe Edge kan echter nog meer, nu kan je namelijk ook apps toevoegen die door externe app-ontwikkelaars zijn gemaakt. Je bent dus niet meer afhankelijk van wat enkel Samsung voor de S7 Edge in gedachten heeft. Ook is er meer ruimte voor widgets, wat dus betekent dat je meer informatie kwijt kan. De Galaxy S6 Edge en de Galaxy S6 Edge+ krijgen deze nieuwe mogelijkheden trouwens als update, deze S7 Edge vernieuwing is dus niet per se een reden om je S6 Edge in te ruilen.

Bij twee verschillende formaten telefoons horen ook twee verschillende batterijen. De Samsung Galaxy S7 Edge is groter en veelzijdiger en heeft dus logischerwijs een grotere batterij (van 3600 mAh) dan de Galaxy S7 (3000 mAh). Dit betekent in theorie dat wanneer je een uur 8 in het vliegtuig zit dat je onafgebroken de telefoon intensief kan gebruiken, als het echter om de batterijen van smartphones gaat blijkt dat de theorie niet altijd dicht bij de praktijk te liggen. De batterijen van de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge zijn hoe dan ook fors in capaciteit gegroeid ten opzichte van de S6-generatie.

Wat is er nieuw

Als een telefoonmerk een nieuwe generatie telefoons uitbrengt verwacht je eigenlijk altijd wel een paar stappen vooruit als het om de camera gaat, er lijkt haast geen rem te zitten op het aantal megapixels wat er in een smartphone gestopt kan worden. Samsung maakt met de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge een opvallende keuze door er een camera in te stoppen die met 12 megapixels beduidend minder pixels heeft dan de 16 megapixels van de 6S voorgangers.

Dit voelt op het eerste gezicht wellicht als een stap terug, Samsung weet echter ook dat het aantal megapixels niet direct de kwaliteit van de foto’s bepaalt, het is de techniek die er omheen ligt die dat wel doet en op dat gebied hebben ze een paar forse stappen vooruit gemaakt. De S7 generatie is veel beter in staat om foto’s te maken in weinig licht situaties en beschikt over een 100% fasedetectie autofocus (veel spiegelreflexcamera’s hebben dit nog geeneens) waardoor er bij het maken van een foto eigenlijk direct wordt scherp gesteld, ook bij bewegende objecten en objecten in het schemer.

Dus de camera’s van de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge zijn echt niet slechter dan die van de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge. Integendeel.

Een handige innovatie van de S7 generatie is de hoge bescherming tegen water en stof. De Galaxy S7 of Galaxy S7 Edge in het zand of het water laten vallen zal niet direct schade toebrengen, dat wil zeggen, de waterdiepte moet niet dieper dan 3 meter zijn en na een uur moet je hem er echt wel uithalen. Douchen met de S7 en S7 Edge is in ieder geval geen probleem.

Samsung bedacht bij het op de markt brengen van de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge dat deze niet hoefden te beschikken over de mogelijkheid om de opslag uit te breiden, hier waren de fanatieke Samsung gebruikers absoluut niet blij mee. De micro SD ingang is weer terug, hierdoor is de S7 en de S7 Edge in theorie uit te breiden met 2000 Gigabyte aan opslag.

En natuurlijk zijn de prestaties van de Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge fors vooruit gegaan ten opzichte van hun voorganger. Samsung zelf beweerd dat de processor van de S7 generatie 30% sneller is dan de S6 generatie, de grafische kaart is 64% sneller en de Galaxy S’7 kunnen beschikken over 1 Gigabyte meer werkgeheugen, namelijk 4GB.

Kortom, Samsung heeft goed naar haar klanten geluisterd en heeft een waardige opvolger voor de S6 generatie op de markt gebracht. Functioneel veelzijdiger en technisch krachtiger. En net zo belangrijk, ze Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxy S7 Edge zijn ook nog eens goedkoper dan hun voorgangers.