≡ Menu

Wat is het verschil tussen Satudarah MC en No Surrender MC

Er bestaan verschillende motorclubs in Nederland, het gaat hier vaak om Nederlandse afdelingen van motorclubs die hun oorsprong kennen in het buitenland, zoals Hells Angels of Bandidos. De twee bekendste van origine Nederlandse motorclubs zijn Satudarah en No Surrender.

Zowel Satudarah als No Surrender beschouwen zichzelf als een 1% Motor Club (1%MC) wat betekent dat ze zichzelf outlaws vinden, ze staan buiten de wet. Hierdoor zijn deze clubs omgeven met berichten over geweld en criminaliteit.

Satudarah MC

Satudarah is van de twee de oudste motorclub, opgericht in 1990 door 9 vrienden die hun roots in de Molukken hebben liggen. Met de clubkleuren zwart en geel groeide Satudarah heel snel, inmiddels is Satudarah groter dan de Nederlandse afdeling van aartsvijand Hells Angels. Satudarah kent ook afdelingen in onder andere Duitsland, Spanje, Turkije en Indonesië. Satudarah heeft ongeveer 500 leden wereldwijd.

In januari 2014 stapten zo’n 100 Satudarah leden over naar No Surrender waarmee die laatste motorclub in één klap de grootste motorclub van Nederland werd.

No Surrender

No Surrender is begin 2013 opgericht door voormalige Satudarah leden, uit ontevredenheid. Dit had vooral te maken met continue strijd die gevoerd werd met Hells Angels. Ook No Surrender kent diverse chapters (afdelingen) wereldwijd,  zoals in Amerika, Suriname, Spanje en Duitsland.

Ondanks dat de Nederlandse politie No Surrender beschouwd als een 1%MC motorclub zeggen ze zelf confrontaties altijd te vermijden. Volgens No Surrender hebben ze geen vijanden, ook justitie niet. De voorwaarde is wel dat ze met respect behandeld moeten worden. Overigens blijft No Surrender, net zoals elke andere 1%MC motorclub niet verstoken van media-aandacht wat te maken heeft met zware criminaliteit.

Ondanks hun korte bestaan heeft No Surrender ruim 600 leden wereldwijd weten binnen te slepen en is hiermee de grootste motorclub binnen Nederland. Opvallend is dat No Surrender veel (bekende) leden van concurrerende motorclubs aan zich weet te binden.