≡ Menu

Wat is het verschil tussen een sauna en stoombad

Als je naar een saunacomplex gaat zal je kunnen kiezen tussen een sauna of stoombad (ook wel stoomcabine genoemd). Ze zijn beiden warm en je gaat er naartoe om te relaxen, maar daar houden de belangrijkste overeenkomsten wel op.

Het belangrijkste verschil tussen de sauna en het stoombad is dat de eerste met droge lucht werkt en de tweede met vochtige lucht. Een stoombad is een afsluitbare ruimte waar vaak meerdere mensen tegelijk in kunnen zitten, deze ruimte wordt opgewarmd doordat er van buitenaf stoom wordt ingeblazen. Net zoals de stoomcabine is een sauna ook een afsluitbare ruimte waar meerdere mensen in kunnen zitten, alleen zit de warmtebron bij een sauna in de ruimte zelf, deze ‘kachel’ warmt de lucht in de sauna op.

De temperatuur in een sauna kan oplopen tot 100 graden Celsius, hierdoor zal diegene die in de sauna zit gaan zweten. In een stoombad wordt het vaak maximaal zo’n 50 graden Celsius, beduidend kouder dan de temperatuur in een sauna, maar door de hoge luchtvochtigheid van een stoombad voelt 50 graden erg warm, maar vooral anders warm in vergelijking met de warmte van de sauna. De luchtvochtigheid in een stoombad kan oplopen tot 100%, in de sauna is dit vaak niet meer dan 20%. De luchtvochtigheid ontstaat voornamelijk omdat de mensen die in de sauna zitten aan het zweten zijn.

Als je in een stoombad zit met 100% luchtvochtigheid dan zal je gaan zweten maar de zweet zal niet verdampen. Een stoombad is derhalve een hele vochtige ruimte en daar dan ook helemaal op ingericht. Zo zal er in de vloer een putje zitten om het overtallige af te kunnen voeren, de inrichtingen van een stoomcabine is sowieso helemaal waterbestendig. Je vindt in een stoombad vaak geen houten onderdelen zoals je in een sauna wel hebt, je vindt er bijvoorbeeld wel veel stenen, glazen en keramiek. Elementen die niet poreus zijn.

Een sauna is er op ingericht om het er zo optimaal mogelijk op de juiste temperatuur te krijgen. Daarom wordt er veel hout gebruikt, hout neemt makkelijk warmte op en zal diezelfde warmte dus ook weer afgeven, om het zo nog aangenamer te maken. Daarnaast is het in de sauna niet de luchtvochtigheid die de temperatuur bepaald, een sauna is er dus vooral op gericht om warmte zo goed mogelijk vast te houden, de ruimte is daarom behoorlijk recht toe recht aan. Iets wat over het stoombad niet te zeggen is, daar zit vaak veel meer sfeer en reliëf in.

Je zou een stoombad of stoomcabine kunnen vergelijken met een stoomsessie zoals je die maakt wanneer je snipverkouden bent en je neus vrij wil maken door met je hoofd boven een teil met kokend heet water te hangen. Dezelfde werking heeft een stoombad. Heb je door een allergie of een ziekte  veel last van je luchtwegen, dan is een stoombad een goede keuze. Aan de andere kant kan een stoombad een erg benauwende werking hebben door de hoge luchtvochtigheid, daar moet je van houden. Veel mensen kiezen daarom uiteindelijk eerder voor een sauna dan voor een stoombad. Een sauna is gewoon erg warm en relaxed, een stoombad is erg warm vochtig en niet voor iedereen even relaxed.

In een sauna centra zal je opvallen dat er vaak meer sauna’s zijn dan stoombaden, ook in huis zal je vaker een sauna tegenkomen dan een stoomcabine. Online is er een heel arsenaal aan sauna’s en stoomcabine’s te koop. De prijs van een stoombad in huis ligt beduidend hoger dan de prijs van de sauna. Wat betreft een sauna in huis wordt er vaak gekozen voor een infrarood sauna.