≡ Menu

Wat is het verschil tussen schilderen en verven

Als je een schilder inhuurt om de buitenkant van je huis van een nieuw fris kleurtje te voorzien, komt hij dan je huis verven of schilderen? De meeste mensen zullen je wel begrijpen als je de woorden verven en schilderen door elkaar gebruikt, toch kennen ze beide wel een specifieke definitie.

Als je van plant bent om een witte muur in je huis te voorzien van een landschap waar op de horizon de zon ondergaat dan zal je beginnen met aanbrengen van twee grote vlakken verf, het onderste gedeelte is het landschap, het bovenste gedeelte (boven de horizon) is de lucht. Zodra deze grote vlakken zijn opgedroogd ga je verder met het aanbrengen van details. Er loopt een weg door het landschap, er staan diverse bomen in en in de verte staat nog een boerderij met enkele weilanden eromheen. En dan heb je natuurlijk nog de zon die ondergaat, wolken en vogels in de lucht, en niet te vergeten de kleur van de zon die reflecteert in de lucht.

Het aanbrengen van de grote vlakken noem je verven, het aanbrengen van de details noem je schilderen. Of specifieker zou je schilderen kunnen omschrijven als het in detail aanbrengen van verf nadat de grote vlakken geverfd zijn. Het maken van een schilderij doe je door te schilderen met behulp van verf, een schilder die de buitenkant van je huis onder handen neemt zal het zelf niet snel schilderen noemen, verven ook niet overigens. De schilder zal het eerder aflakken of in de lak zetten noemen.

Een kunstschilder zal een schilderij schilderen, nooit verven. De muren in je huis van een nieuw likje verf voorzien noem je over het algemeen verven, je gaat vaak niet zo in detail dat je het ook schilderen zou kunnen noemen.