≡ Menu

Wat is het verschil tussen Scrabble en Wordfeud

In 2011 is het woord Wordfeud genomineerd voor woord van het jaar, en dat is niet voor niks, Wordfeud wordt dagelijks door tienduizenden Nederlanders gespeeld op de mobiele telefoon of tablet. Wordfeud is een digitale versie van het bordspel Scrabble waarbij je door het leggen van woorden punten krijgen, de speler met de meeste punten wint.

Scrabble is een klassiek bordspel dat je met 2 tot maximaal 4 spelers kan spelen, de kunst is om woorden met goed scorende letters (zoals de Q, X en de Y) strategisch zo neer te leggen dat er extra punten worden gehaald met dubbele en driedubbele letterwaarde/woordwaarde. De mensen die wel eens Scrabble hebben gespeeld zullen de steeds terugkomende discussie herkennen over het wel of niet correct zijn van een woord, het ouderwetse Scrabble wordt derhalve dan ook vaak gespeeld met de Dikke van Dale bij de hand.

Bij Wordfeud ben je afhankelijk van het woordenboek welke beschikbaar is gesteld door OpenTaal, dit betekent in de praktijk dat sommige logische woorden niet gespeeld kunnen worden en sommige op het oog rare woorden wel gespeeld kunnen worden. OpenTaal is wel continu bezig om de woordenlijst zoveel mogelijk te actualiseren. Wordfeud is een zogenaamde App die gebruikt kan worden op mobiele telefoons (iPhone an Android toestellen) en tablets als de iPad, je kan tot maximaal 30 potjes tegelijk spelen maar per potje is dit tegen 1 tegenstander (dus niet tegen tegen maximaal 3 zoals bij Scrabble), je kan vrienden uitdagen aan de hand van hun gebruikersnaam of email-adres, maar je kan ook aan een willekeurige tegenstander gekoppeld worden.

Het grootste verschil tussen Scrabble en Wordfeud is dat je bij Wordfeud 72 uur hebt om een volgende zet te doen, dit betekent dat je een spelletje Wordfeud makkelijk even weg kan leggen en veel tijd hebt om over een nieuw woord na te denken, in de praktijk betekent dit dat een spelletje Wordfeud soms weken kan duren wat niet per se leuk is. Scrabble is een gezelschapsspel en wordt dus vaak in de avonduren gespeeld waar de bedenktijd vaak niet langer dan 5 minuten is.

Door de populariteit van Wordfeud wordt het ouderwetse Scrabble ook steeds meer verkocht. De vraag is hoe lang Wordfeud nog populair blijft, er zijn tegenwoordig veel cheats op de markt waardoor er geen menselijk denkwerk meer aan te pas komt.