≡ Menu

Wat is het verschil tussen sneakers, gympen en sportschoenen

Als je in Engelstalige landen kijkt bestaat er eigenlijk geen onderscheid tussen sneakers, gympen en sportschoenen. Als je echter in de Nederlandse en Belgische schoenenwinkels kijkt dan zal je opvallen dat er eigenlijk altijd wel een afdeling sneakers en sportschoenen bestaat, alhoewel er dus officieel geen verschil bestaat wordt er vanuit commercieel oogpunt toch een verschil gemaakt. Dit verschil is inmiddels zo ingeburgerd dat het niet gebruikelijk meer is om de benamingen klakkeloos door elkaar te gebruiken.

Sportschoenen

Een woord als sportschoenen laat natuurlijk weinig aan de verbeelding over, sportschoenen zijn schoenen waar je mee kan sporten. Toch is het een uitleg die te kort door de bocht gaat, sportschoenen is namelijk een verzamelnaam voor alle schoenen die voor sporten gebruikt kunnen worden en voor alle schoenen die er sportief uitzien. Sportschoenen hoeven dus niet per se tijdens het sporten gebruikt te worden. Sterker nog, de meeste sportschoenen zijn niet per definitie geschikt voor alle sporten.

sportschoenen

Hardloopschoen van Nike, sportschoenen als deze worden vaak ook als vrijetijdsschoen gebruikt

Bij bepaalde sporten volstaat de algemene sportschoen simpelweg niet. Als je wilt gaan hardlopen dan koop je hardloopschoenen, als je een zaalsport gaat doen dan koop je zaalschoenen en als je gaat voetballen dan koop je voetbalschoenen. Deze schoenen bieden stuk voor stuk de juiste ondersteuning en grip die noodzakelijk is voor de betreffende sport.

De merk achter een sportschoen zal vaak een bepaalde sport koppelen aan de schoen, toch weten merken als Adidas en Nike ook wel dat hun schoenen vooral bij de jeugd als mode-schoen wordt gebruikt, een vrijetijdsschoen. Het belangrijkste kenmerk van de algemene sportschoen is dat deze er sportief en kleurrijk uitziet. Daarnaast zijn veel sportschoenen licht van gewicht en zijn hierdoor populair als vakantieschoen.

Sneakers en gympen

Alhoewel sommige schoenenwinkels de sneakers en gympen ook nog wel eens uit elkaar willen trekken komt het er in de praktijk op neer dat de schoenen niet van elkaar verschillen. Je zou kunnen zeggen dat sneakers de Engelse vertaling is van het Nederlandse woord gympen.

In Amerika is sneakers een verzamelnaam voor een hele rits aan sportschoenen, in Nederland en België zijn sneakers juist modeschoenen die vaak eigenschappen hebben van sportschoenen. Toch zijn sneakers door de fabrikant niet gemaakt om te gebruiken voor een bepaalde sport, sneakers en gympen zijn casual schoenen die in zoveel vormen en maten komen dat ze praktisch voor elke gelegenheid te gebruiken zijn, iets wat je met sportschoenen niet altijd zal lukken.

Hoge sneakers

Hoge sneakers

Het uiterlijk van sneakers en gympen waait met alle seizoenen mee, in de winter zal je de meer donkere gekleurde schoenen in de winkels zien liggen, in de zomer zie je voornamelijk de sneakers en gympen met lichte vrolijke kleuren. Sneakers en gympen zijn dus erg seizoensgevoelig en modegevoelig. Sneakers worden vaak onderverdeeld in de subcategorieën hoge sneakers en alge sneakers. Bij sneakers is het niet per se van belang dat ze licht van gewicht zijn, ze worden gemaakt van allerlei soorten stoffen. Sommige schoenenwinkels willen de lichtgewicht sneakers nog wel eens gympen noemen.

Toch zal je merken dat er een overlap is sneakers en gympen aan de ene kant en sportschoenen aan de andere kant. Aan de sneakers en gympen kant zal je hoogstwaarschijnlijk schoenen zien staan die je prima kan gebruiken als sportschoenen, daarnaast staan er tussen de sportschoenen schoenen die prima door kunnen gaan voor casual sneakers of gympen.

Het is daarom ook niet zo gek dat er veel verwarring over het exacte verschil tussen sportschoenen, sneakers en gympen. Uiteindelijk hebben de schoenenwinkels hier besloten dat er een onderscheid moet zijn, vraag in een Amerikaanse schoenenwinkel naar sneakers en de kans is groot dat je door wordt verwezen naar sportschoenen afdeling.