≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Sony Xperia Z5, Xperia Z5 Premium en Xperia Z5 Compact

De Sony Xperia Z generatie werd in november 2015 uitgebreid met drie nieuwe telefoons, de Sony Xperia Z5, de Xperia Z5 Premium en de Xperia Z5 Compact. Waar de Z5 Premium als luxe smartphone wordt gepresenteerd, de Z5 Compact als super smartphone die in elke broekzak past, en waar ten slotte, de Xperia Z5 er tussen inhangt als perfecte alleskunner.

Alle drie de telefoons zijn voorzien van de meest nieuwe snufjes als een 23 megapixel camera en een vingerafdruk scanner. Maar natuurlijk bestaan er ook genoeg verschillen tussen de Z5, de Z5 Premium en Z5 Compact. Twijfel je over welke Z5 het beste bij jou past, we zetten de verschillen puntsgewijs voor je uiteen.

Prestatie

Alledrie de Z5 telefoons beschikken over een Snapdragon 810 processor, ook werken ze met exact dezelfde grafische processor, de Adreno 430. Op deze punten is er dus geen telefoon die er bovenuit springt. Er is wel een verschil op het gebied van prestaties, de Z5 Compact heeft namelijk een ram geheugen van 2 Gigabyte, terwijl de Z5 en Z5 Premium beiden werken met 3GB intern geheugen.

Dat de Z5 compact minder ram geheugen heeft is natuurlijk logisch, hij is immers kleiner en heeft dus minder capaciteit nodig om te functioneren. Dit verschil merk je dus ook niet, de Z5 Compact is even snel als zijn twee grote broers.

Ontwerp

Als je kijkt naar het design van de Z5’s dan zal je opvallen dat ze qua looks niet verschillen, behalve dan dat ze qua formaat van elkaar verschillen. Maar de grote Z5 premium heeft precies dezelfde knoppen als de gewone Z5 of de Z5 Compact. Wel zorgt het formaat van de Z5 Compact er wel voor dat het ontwerp er wat opgepropt uitziet, knoppen staat dichter bij elkaar. Sony had wat dat betreft het ontwerp van de Compact best wat mogen minimaliseren.

Niet direct van de buitenkant te zien, maar de Z5 Compact is ook de enige die een plastic behuizing heeft, de Z5 en de Z5 Premium hebben een metalen behuizing. De Z5 Compact ligt dus anders in de hand dan de Z5 en de Z5 Premium. Die laatste twee zijn wat betreft het ontwerp nog het meest identiek.

Beeldscherm

Als het om de beeldschermen gaat zijn er grote verschillen. Het 5.5 inch schermpje van de Xperia Z5 Premium kan een beeldkwaliteit van 4K aan, het probleem hiermee is wel dat 4K afbeeldingen en video nog niet echt standaard zijn. De 4K beeldkwaliteit wordt enkel ingeschakeld wanneer je ook daadwerkelijk media in 4K wilt bekijken, in de praktijk komt het er op neer dat je vooral 1080p beeldkwaliteit krijgt voorgeschoteld, wat nog steeds superieur is voor op een telefoon.

Het 5.2 inch scherm van de Xperia Z5 werkt standaard met 1080p HD beeldkwaliteit en het 4.6 inch scherm van de Z5 Compact moet het doen met een 720p resolutie. Grote verschillen, maar je oog moet geoefend zijn om dit onderscheid echt op te merken. Een kleiner scherm heeft nou eenmaal niet een hoge resolutie nodig om dezelfde beeldkwaliteit als een groter scherm te tonen.

Voor je beeldvorming, het scherm van de iPhone 6S heeft maar 3 pixels per inch meer dan de Xperia Z5 Compact die een ppi (pixels per inch) van 323 heeft. Voor de volledigheid, de Z5 heeft 428 ppi en de Z5 Premium 806 ppi.

Als je wat betreft de beeldkwaliteit altijd het uiterste uit je telefoon wilt halen dan is de Z5 Premium de beste keuze, maar zolang 4K nog niet de standaard is dan geven de 1080p van de Z5 en 720p van de Z5 Compact ook uitstekend beeld.

Batterij

Allemaal leuk en aardig, een HD resolutie van 4K, maar dit vraagt ook behoorlijk wat van de batterij. De Sony Xperia Z5 Premium beschikt dan ook over een batterij met een capaciteit van 3340 mAh, de Z5 beschikt over een 2900 mAh batterij en de Z5 Compact moet het doen met 2700 mAh accu. Volgens Sony moeten deze batterijen op zijn minst een dag of drie mee kunnen, of dit echt zo is hangt natuurlijk hoofdzakelijk af van hoe intensief de telefoon gebruikt wordt.

Functionaliteiten

De Xperia Z5, Z5 Premium en Z5 Compact beschikken alledrie over een vingerafdruk scanner. Met behulp van deze functionaliteit en je eigen unieke vingerafdruk kan je de telefoons ontgrendelen, daar kan geen ingewikkeld wachtwoord tegenop.

Net zoals de nieuwe Samsung Galaxy S7 en S7 Edge zijn de Xperia Z5’s in hoge mate water en stof afstotend. Je Z5 per ongeluk in het water laten vallen is dus geen probleem, zolang het water maar niet dieper is dan anderhalve meter en je de telefoon er niet al te lang in laat liggen. Je Z5 gaan gebruiken om onder water foto’s te maken is echt niet de bedoeling.

Kortom

Het grote voordeel van de Sony Xperia Z5 telefoons is, dat welke variant je ook koopt, kwalitatief gezien zijn ze allemaal hetzelfde. Als je dus voor de Sony Xperia Z5 Compact gaat vanwege het kleinere formaat dan is dit dus geen slap aftreksel van de Sony Xperia Z5 Premium, iets wat bij veel andere telefoons wel ziet.

Als je twijfelt tussen de Sony Xperia Z5 en de Sony Xperia Z5 Premium dan loop je tegen een prijsverschil aan vanwege het 4K scherm en grotere formaat van de Z5 Premium. Zolang 4K nog geen standaard is, is het een pure gadget. Vaak ongebruikt, aan jou of je de meerprijs hiervoor de moeite waard vindt.