≡ Menu

Wat is het verschil tussen Star Trek en Star Wars

Star Trek en Star Wars is voor velen onderdeel van hun jeugd, twee science fiction verhaallijnen waarin ruimteschepen, buitenaardse wezen en zwarte gaten een rol spelen. Over het waarom Star Trek de VN-vredesmacht is en Star Wars de commando’s.

Het meest voor de hand liggende verschil is dat Star Trek van oorsprong een tv-serie was waar ook diverse speelfilms op gebaseerd zijn, Star Wars is enkel een reeks speelfilms. En alhoewel je beide titels onder het kopje science fiction kan scharen zijn het onderling twee totaal verschillende werelden.

Het verhaal

Star Trek speelt zich af in de 23ste eeuw in de periode na het einde van Derde Wereldoorlog. Deze oorlog was zo heftig dat de mensheid het maar net overleefd heeft, één van de mensen die heel uit de strijd is gekomen is wetenschapper Zefram Cochrane. In die periode ontdekte Cochrane hoe je sneller dan het licht kon reizen (warp-snelheid), en hij bouwde een ruimteschip die dit daadwerkelijk ook kon. Dit ruimteschip was dus in staat om in enkele seconden van de aarde naar de maan te vliegen en een ruimtereis naar een ander sterrenstelsel duurde nu nog maar enkele minuten/uren in plaats van de tientallen jaren die daar eerst voor stonden.

De technologie van reizen met de snelheid van het licht is essentieel voor de verhaallijn van Star Trek, het heeft er namelijk voor gezorgd dat de mens in aanraking kwam met buitenaardse wezen, de Vulcans. Daarbij moet gezegd dat Star Fleet (de groep ruimteschepen die bij Star Trek horen) een protocol kent dat een Star Trek ruimteschip niet als eerste contact mag leggen met aliens wanneer ze deze na een ‘warp-spring’ tegenkomen. Om de ontwikkeling van buitenaardse wezens niet in de weg te zitten moeten zij eerst zelf de warp-technologie uitvinden, en moeten zijn degene zijn die als eerste contact leggen met de mens. De Vulcans hebben dus als eerste het contact gelegd met Star Trek.

star trekStar Trek kent geen rijkdom uitgedrukt in geld, geld bestaat dan ook niet meer. In de ruimte heeft het falende kapitalisme plaats gemaakt voor het socialisme. Het kapitalisme is volgens Star Trek de reden dat er nauwelijks nog leven op de aarde bestaat. Star Trek volgt de avonturen van de kapiteins op de verschillende ruimteschepen die ‘varen’ onder het vlaggenschip The Enterprise. De Star Fleet heeft de drive om de ruimte te willen verkennen zonder te veroveren. Op een vredelievende manier de mensheid laten voortbestaan is het doel.

Star Wars is een fantasiewereld bedacht door George Lucas en kent dan ook geen link met de jaartelling en aarde van de mens(heid). Waar ten opzichte van de aarde Star Wars zich afspeelt is niet bekend. Star Wars is niet gebaseerd op een vreedzame filosofie zoals bij Star Trek maar bestaat vooral uit de strijd tussen het goed en het kwaad, een meer grimmige verhaallijn dus.

Star Wars gaat over de Oude Republiek, de val ervan en de opkomst van The Galactic Empire (Galactische Keizerrijk) wat haar enorme leger van Stormtroopers heel veel weg heeft van een dictatuur. De voormalige bewoners uit de Oude Republiek vormen verschillende groepen rebellen die strijden tegen The Empire. De strijd gaat vooral tussen de Jedi Orde die de vrede en gerechtigheid bewaken en de Oude Republiek moesten beschermen tegen het kwade, de Sith. De Sith is ontstaan uit Jedi die ontdekten dat ze met de kracht van het melkwegstelsel meer konden dan alleen de vrede bewaken, maar ook dat ze daar macht mee konden verwerven.

Tijdens de ondergang van de Oude Republiek hebben maar een paar Jedi het geweld kunnen overleven, deze Jedi staan de basis van de strijd tegen The Empire en het oprichten van de Nieuwe Republiek.

VN-vredesmacht versus de commando’s

Science fiction wordt veelal geassocieerd met films die zich in de toekomst afspelen en niet bepaald realistisch of doordacht overkomen, en dat terwijl science toch echt wetenschap betekent. Nu hoeft een science fiction film zich niet per se in de toekomst af te spelen maar belangrijker nog is dat veel zogenaamde science fiction films vaak maar weinig wetenschap bevatten. Wat betreft Star Trek bestaat er geen twijfel, dat is science fiction zoals science fiction ooit bedoeld was, ook wel harde science fiction genoemd. Harde science fiction focust zich op de pure wetenschap (science) en trekt de daarbij hangende theorieën door tot de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (fiction).

Star Fleet is een VN-vredesmacht die jarenlang de ruimte verkent en daarmee nieuwe levensvormen en beschavingen ontdekt. Mogelijk geweld is een bijzaak en wordt liever vermeden, verkennen, ontdekken en behouden heeft een hogere prioriteit. Dagelijkse problemen binnen de Star Fleet spelen zich vooral af op het gebied van wetenschappelijke vraagstukken zoals het kunnen reizen naar de toekomst of het verleden, het ontstaan van zwarte gaten of meer praktische problemen die komen kijken binnen de ruimteschepen zelf. Net zoals de VN-vredesmacht weet de Star Fleet zichzelf prima te verdedigen als het moet, maar uiteindelijk zijn ze op ontdekkingsreis niet oorlogspad.

Wie Star Wars zegt, zegt lichtzwaarden (light sabers) en Darth Vader. Verder draait Star Wars om de continue angst dat complete planeten weggevaagd kunnen worden. Star Wars draait om actie en de voortdurende strijd tussen goed en kwaad, de drive om te knokken is groot, net zoals bij de commando’s. Het heet dan ook niet voor niets Star Wars (Sterren Oorlogen).

star warsDe aliens

Bij verhalen waar buitenaardse wezens een belangrijke rol spelen is het altijd de vraag in hoeverre de bedenkers hun fantasie de vrije loop laten. En bij Star Trek zijn de aliens simpelweg best wel fantasieloos, niet omdat er een gebrek aan fantasie en creativiteit is overigens. Volgens het verhaal van Star Trek hebben de makers van het melkwegstelsel verschillende groepen mensen op verschillende planeten geplaatst om ze zo de gelegenheid te geven om zo een mensensoort te worden. Dat is de reden waarom de aliens in Star Trek zoveel op de gewone Star Trek mensen lijken. Het is onduidelijk of deze verhaallijn is bedacht omdat ten tijde van de eerste afleveringen van Star Trek (jaren zestig) er simpelweg de technologie niet was om aliens veel exotischer te maken.

Star Wars aan de andere kant pakt uit als het gaat om het voorkomen van de buitenaardse wezens. Waar de Star Trek aliens nog enigszins aarde trekken hebben zijn de Star Wars aliens erg exotisch en hebben ze niks menselijks. Het opvallende bij Star Wars is dat er juist geen ruzie is met de aliens maar dat de mensen onderling met elkaar aan het knokken zijn.

Wetenschap of helden

Zowel Star Trek als Star Wars hebben een enorme fanbase, maar het is niet heel gebruikelijk dat fans van Star Trek (Trekkies) ook idolaat zijn Star Wars, en vice versa. Vooral de tv series van Star Trek zijn gefocust op de wetenschap, de Star Trek films gaan al wat meer richting de Star Wars kant, aangezien daarin meer om conflicten draait. De kans dat je bij Star Trek jezelf helemaal verliest in de verhaallijn is klein maar het kijkt wel lekker weg, helemaal als je zelf wel interesse hebt voor de wetenschap.

En alhoewel Star Wars een omgekeerde volgorde kent van uitgebrachte films (de eerste trilogie bevatte films 4,5 en 6, de tweede trilogie die veel later uitkwam bevatte film 1,2 en 3.), het is wel een verhaal met een begin en een eind. De goeden die teneergeslagen worden door de kwaden, de kwaden die uiteindelijk weer verslagen worden door de goeden. En nu zit daarin wel een ijzersterke verhaallijn verweven, maar het is geen never-ending story zoals Star Trek dat wel kan zijn. Star Wars heeft een cult status zoals een film als Pulp Fiction dat ook heeft, Star Trek heeft die cult status ook maar de fans beschouwen de Star Trek filosofie bijna als een religie.

Star Trek is het ideale sociale beeld hoe je de mensheid graag zou zien, Star Wars bevat al het avontuur en de actie die je graag in een good guys versus bad guys film wilt zien.