≡ Menu

Wat is het verschil tussen een tandarts en een kaakchirurg

Er kan een moment komen dat je tandarts werk aan je gebit uit handen gaat geven door je door te sturen naar de kaakchirurg. Daar heeft de tandarts vaak een goede reden voor.

Als het goed is ga je twee keer per jaar naar de tandarts, je gehele gebit wordt dan grondig geïnspecteerd. De tandarts zal vooral controleren of je geen gaatjes hebt, of eerder gezette vullingen nog niet aan vervanging toe zijn en je er wellicht op wijzen dat je beter je tanden moet poetsen maar ook vooral het tanden stoken of flossen niet moet vergeten. Mogelijk verwijst hij je naar de mondhygiënist als je teveel tandsteen hebt plus het daarbij horende ontstoken tandvlees. De tandarts kan ook diverse ingrepen doen, zoals het trekken van tanden, het vullen van gaatjes en het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling.

Het kan echter voorkomen dat een tandarts niet in staat is om een bepaalde ingreep te doen omdat deze te complex is voor zijn beschikbare kennis en middelen, dan krijg je een doorverwijzing naar de kaakchirurg. Waar de tandarts gespecialiseerd is in tanden daar is de kaakchirurg, het woord zegt het al, gespecialiseerd in het uitvoeren van ingrepen die zich concentreren op het kaakbeen. De meest voorkomende reden om een doorverwijzing te krijgen vanuit de tandarts naar de kaakchirurg is voor het trekken van de verstandskiezen in de onderkaak. Deze verstandskiezen komen pas door rond je twintigste en zijn in staat om je gehele gebit onder druk te zetten door onder je kiezen door te groeien of maar gedeeltelijk door te komen. Dit kan de kwaliteit van je gebit niet ten goede komen met alle pijnlijke gevolgen van dien. In de meeste gevallen is het daarom noodzakelijk om je verstandskiezen te laten trekken, maar vanwege de ligging van de verstandskiezen en de veelvoorkomende vergroeiingen is dat vaak een klusje voor de kaakchirurg.

Als je wel eens tand hebt laten trekken dan heb je wellicht ervaren dat de tandarts dit soms met grof geweld moet doen. De tang waarmee hij dat deed is ongeveer het ruigste stuk gereedschap waar hij over kan beschikken. Een kaakchirurg beschikt juist over een heel arsenaal aan tangen, boren, zagen, messen en hamers. Materiaal om met ietsje minder finesse en wat wat meer geweld die ene verstandskies eruit te kunnen halen. Niet voor niks krijg je bij een kaakchirurg een doek over je gehele gezicht heen met alleen een opening bij de mond, het is ten eerste geen prettig gezicht om de kaakchirurg hardhandig in je mond te zien rammen en aan de andere kant kan dat geram nogal wat bloedspetters opleveren.

Naar de tandarts ga je voor een preventieve controle of behandeling, daarnaast kan de tandarts minder complexe tand ingrepen doen als het vullen van een gaatje of het doen van een wortelkanaalbehandeling. Daarnaast biedt de tandarts vaak nog diverse cosmetische behandelingen aan, zoals het bleken van de tanden.  Voor het wat meer complexe en hardhandige werk wordt je vaak doorverwezen naar de kaakchirurg. Dit kunnen ingrepen zijn als het trekken van de verstandskiezen, het verwijderen van wortelresten en het doen van een wortelpuntbehandeling. Door een plaatselijke verdoving merk je vaak niks van een ingreep zelf, wel kan bij een ingreep door de kaakchirurg de napijn heftiger zijn omdat er heviger in je mond gewroet is. Een kaakchirurg komt vaak pas in beeld wanneer de tandarts niet bij machte is om een bepaalde ingreep zelf uit te voeren.