≡ Menu

Wat is het verschil tussen een trekkershut en een vakantiehuisje

Veel campings zijn in de loop van de tijd naast het toeristisch kamperen ook luxere vormen van overnachten gaan aanbieden. Zo kennen we tegenwoordig varianten als trekkershutten, vakantiehuisjes, bungalows, stacaravans en luxe ingerichte tenten. De definitie vakantiehuis kent vele interpretaties en wordt daarom ook breed ingezet, een trekkershut kent wat betreft definitie een veel meer eenduidige beschrijving.

Een trekkershut wordt in de volksmond ook wel een blokhut genoemd en is gericht op een eenvoudig verblijf en kent eigenlijk geen luxe. Een trekkershut bevat vaak 2 stapelbedden en biedt dus ruimte voor 4 personen, daarnaast een kleine tafel plus 4 stoelen een simpel gaspitje. Kookgerei, servies en beddengoed moet zelf meegenomen worden. Campings bieden een trekkershut over het algemeen niet voor lange tijd aan, en in de praktijk wordt deze blokhut ook vooral gebruikt door mensen die rondtrekken (al dan niet op de fiets), zij hebben over het algemeen geen luxe nodig. Voor het wassen en plassen ben je met een trekkershut afhankelijk van de toilet faciliteiten elders op de camping.

Meer luxe biedt een vakantiehuisje, welke veel varianten kent. Een vakantiehuisje is door de inrichting zeer geschikt voor een langer verblijf. Vakantiehuisjes kunnen tegenwoordig erg luxueus zijn en zijn soms gelijk aan de faciliteiten van een woning. Een badkamer, uitgebreide keuken inclusief servies en vaatwsser, diverse slaapkamers,  wasmachine, droger, en voor een stuk meer privacy als bij de trekkershut. Er bestaan in Nederland diverse parken die vakantiehuisjes of bungalows verhuren, vooral tijdens slechte zomers zijn deze parken meer in trek. Gretig aftrek vinden ook de vakantiehuizen die in populaire warme landen als ibiza staan, vooral jongeren delen de kosten door met z’n allen 1 groot vakantiehuis af te huren.

Prijstechnisch is de huur van een vakantiehuis fors duurder dan een trekkershut, maar als je van luxe houdt krijg je daar veel voor terug.