≡ Menu

Wat is het verschil tussen een nazi en nasi

Voor een ieder zonder historisch besef en zonder kennis van buitenlands eten zullen de woorden nasi en nazi twee woorden zijn die verdacht veel op elkaar lijken. Ware het niet dat nasi (spreek uit als nassie) een Indonesisch gerecht is wat bestaat uit gekookte rijst. Nasi is eigenlijk de overkoepelende term voor een reeks aan rijst gerechten, bekende voorbeelden zijn gewone witte rijst en nasi goreng. Alhoewel nasi al eeuwen geleden (in de tiende eeuw) zijn oorsprong vond in Indonesië is het juist een gerecht wat we in Nederland al snel associëren met een gerecht in een Chinees restaurant.

Een nazi (spreek uit als naatsie) heeft helemaal niks met eten te maken, het is namelijk een aanhanger van het nationaalsocialisme, de ideologie bedacht door dictator Adolf Hitler. Bij het nationaalsocialisme, of het nazisme, wordt het Arische ras (blond haar, blauwe ogen) als superieur beschouwd en elk ander ras als overbodig. Deze overbodige rassen zouden volgens het nationaalsocialisme volledig in dienst moeten staan van het Arische ras. Binnen deze overbodige rassen werden de Joden beschouwd als een ras wat uitgeroeid moest worden.

Een nazi is iemand die ten tijde van de tweede wereldoorlog de gedachte van het nationaalsocialisme aanhing. De nazi’s van nu worden neonazi’s genoemd. De enige echte klik tussen nasi en nazi is dat nazi’s wel eens nasi aten.