≡ Menu

Wat is het verschil tussen vruchtensap en vruchtendrank

vruchtensap

Het woord vruchtendrank wekt de indruk dat het om een gezonde drank gaat, in de praktijk hebben vruchtendranken vaak niks met de genoemde fruitsoorten van doen en is er maar weinig gezondheidsvoordeel te behalen. Aan de andere kant is een vruchtensap een drank gemaakt van vers fruit die zeker wel goed zijn voor je gezondheid.

Het opvallende van vruchtendrank is dat het eigenlijk een suikerdrank is die kunstmatig de kleur en de smaak van het bijbehorende fruit heeft gekregen. Voor de vorm wordt er soms nog een klein beetje echte vruchtensap en vitaminen aan toegevoegd. De vaak hoge prijs van vruchtendrank in de supermarkt is dus absoluut niet gebaseerd op de gezonde ingrediënten, sterker nog, in vruchtendrank zit vaak net zoveel suiker als in een frisdrank. Je betaalt in de praktijk voor een suikerdrank die een fruitige kleur heeft en een fruitige smaak.

Vers gemaakte of voorverpakte vruchtensap bevatten nog veel vitamines en mineralen van de vruchten die gebruikt zijn voor de productie ervan. Dit betekent dat vruchtensap gezonder is dan vruchtendrank, maar er zitten ook natuurlijke suikers in vruchtensap en dat zijn ook gewoon dikmakers. Daarnaast zitten er veel zuren in vruchtensap, deze zijn erg schadelijk voor je tanden.

Er zit hoe dan ook een groot verschil in de samenstelling tussen vruchtendrank en vruchtensap. Vruchtendrank pretendeert gezond en vol fruit te zitten, maar dit is over het algemeen verre van de waarheid. Vruchtensap wordt wel van fruit gemaakt en bevat derhalve ook nog alle gezonde elementen van de vruchten, dit maakt vruchtensap gezonder dan vruchtendrank. Toch is het niet verstandig om veel vruchtensap te drinken, de natuurlijke suikers in vruchtensap kunnen je gewoon dik maken en de zuren zijn erg schadelijk voor je tanden.