≡ Menu

Wat is het verschil tussen Windows 8 en Windows 10

Nu Windows 10 officieel gelanceerd is zullen veel mensen met Windows 8 op hun computer zich afvragen of het de moeite waard is om de gratis upgrade naar Windows 10 te installeren. Een vergelijking tussen Windows 8 en Windows 10.

De prijs

Dat Microsoft graag wil dat iedereen overstapt op Windows 10 blijkt wel uit het feit dat ze deze gratis aanbieden voor een ieder die al Windows 7 of Windows 8 heeft draaien. Als je van Windows 7 naar Windows 8 wil upgraden dan moet je daar een licentie voor kopen. Ditzelfde geldt voor een upgrade van Windows 8 naar Windows 8.1.

Windows 10 wordt niet als gratis upgrade aangeboden voor computers waar bijvoorbeeld Windows XP of Windows Vista opstaan. Voor deze computers moet je een verse installatie uitvoeren voor Windows 10. Dus het is geen eenvoudige overgang, maar dat is het ook niet als je van Windows XP naar Windows 8 zou gaan. Dat is meer de beperking van XP (of Vista) overigens.

Toepassing: Apparatuur

Om Windows 8 op de verschillende apparaten goed te kunnen laten draaien zijn er verschillende varianten ontwikkeld. Zo was er Windows 8 x86 die gebruikt wordt voor pc’s en laptops. Windows 8 RT die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor tablets en Windows Phone 8 die logischerwijs op smartphones draaide.

Microsoft zegt dat Windows 10 op alle Windows apparaten moet werken, met als kanttekening dat mensen die een Surface tablet hebben niet de stap naar Windows 10 kunnen maken, daarnaast zijn niet alle Windows 8 telefoons geschikt voor Windows 10. Daar zit dus ook een beperking. De Windows 8 telefoons die wel de upgrade mogen uitvoeren krijgen te maken met een beta versie van Windows 10. Wat dat betreft is Mircosoft iets te fanatiek met hun mededeling dat Windows 10 op alle apparaten kan draaien.

Functionaliteiten

De look en feel van Windows 8 was vooral gespitst op het gebruik van apparaten als tablets en andere apparaten met een aanraakscherm. Microsoft maakte hierin voor velen een onbegrijpelijke keuze, ze haalden de startknop linksonder weg. Als gebruiker van Windows 8 moet je je weg vinden in een batterij aan zwevende informatie blokken en regelmatig de zoekfunctie gebruiken om bij een programma te komen.

De startknop is bij Windows 10 terug, het menu zelf ziet er wel anders uit dan dat je gewend bent bij bijvoorbeeld Windows 7 of oudere Windows varianten. Windows 10 is een besturingssysteem die heel erg gericht is op het gebruik van apps, die worden dan ook netjes opgesomd in het startmenu. Naast de apps kan je direct vanuit het startmenu naar belangrijke instellingen voor je computer gaan plus dat er snelknoppen staan naar je documenten en afbeeldingen. Het geopende startmenu van Windows 10 ziet er qua layout uit als het Windows 8 hoofdscherm, dus ook weer veel zwevende blokken maar dan verborgen onder de startknop.

In Windows 10 is een digitaal hulpje ingebouwd. Dit hulpje heet Cortana en kan je vergelijken met Siri voor de iPhone. Naast dat je Cortana met je stem en tekst allerlei vragen kan stellen en opdrachten kan geven leert Cortana ook van jouw digitale gedrag zodat deze jouw de volgende keer nog beter van dienst kan zijn. Cortana stelt zich proactief op, en zal dus tevoorschijn komen wanneer ie het idee heeft dat hij je van dienst kan zijn.

Windows 8 heeft geen digitale hulp, terwijl juist Windows 8 er wel eentje kon gebruiken. Zoeken binnen Windows ging eigenlijk tot en met Windows 8 altijd met behulp van dezelfde techniek, nu met Cortana is geïntroduceerd in Windows 10 wordt zoeken binnen Windows eindelijk naar een hoger niveau getild. Je kan je letterlijk op elk moment tijdens het gebruik van je computer wenden tot Cortana en de opdracht geven om iets op te zoeken, vindt Cortana het niet op je computer dan zoekt ie het wel op internet op.

In Windows 8 was de mogelijkheid er al min of meer. Het overzichtelijk naast elkaar positioneren van vensters, er zat er echter wel de beperking in dat het niet heel dynamisch was. Je had niet echt de controle over de grootte van de vensters en de posities. Snap Assist van Windows 10 geeft he de volledige controle over hoe groot en waar je vensters wil positioneren. Dit komt de productiviteit enorm ten goede, mits je natuurlijk over een computerscherm beschikt waar je genoeg ruimte hebt om verschillende vensters nog leesbaar te plaatsen.

Met Snap Assist kan je bijvoorbeeld een document op linkerhelft van het computerscherm vastzetten, de andere helft kan je gebruiken om verschillende belangrijke bronnen in verschillende formaten vensters te plaatsen. Zo heb je op één scherm alle informatie tot je beschikking wat belangrijk is voor het schrijven van je document.

Over productiviteit gesproken, met behulp van Virtual Desktops kan je een nieuw schoon bureaublad creëren zonder dat de programma’s op je huidige bureaublad afgesloten worden. Zo zou je bijvoorbeeld bureaublad 1 kunnen gebruiken voor document 1 en alle daarbij horende bronnen en vensters. Bureaublad 2 zou je kunnen gebruiken om in document 2 optimaal te kunnen werken. Bureaublad 3 zou je kunnen gebruiken voor het verwerken van je mailtjes en bureaublad 4 is voor de fun. Het meest recente besturingssysteem van Apple heeft deze functionaliteit ook.

Aan de Xbox gebruikers is ook gedacht met de ontwikkeling van Windows 10, waar de Windows 8 Xbox app nog maar weinig Xbox ervaring bood is het bij Windows 10 wel anders. Met behulp van Windows 10 (geen aparte app voor nodig) ben je in staat om populaire Xbox live functionaliteiten naar je PC of Surface tablet te halen. Hiermee heb je vanaf elk Windows 10 apparaat toegang tot je game statistieken en die van je vrienden.

En dan heb je natuurlijk nog Microsoft Edge, de nieuwe browser van Microsoft. Deze browser is compleet geïntegreerd in Windows 10 en is vooralsnog niet beschikbaar voor andere Windows versies. Dus ook niet voor Windows 8.