≡ Menu

Wat is het verschil tussen een winterjas en ski-jas

snowboard

Als je op wintersport vakantie gaat en je bezig bent om je koffer in te pakken zal je voornamelijk op zoek gaan naar kleding wat je goed warm kan houden. Een vraag die je jezelf zou kunnen stellen is of je winterjas wel geschikt is voor op wintersport, skiën of snowboarden is natuurlijk wel andere koek dan even op de fiets in het vlakke Nederland. Niet voor niks bestaan er wintersportjassen, of meer specifieker de ski jas of snowboard jas.

Een winterjas is een jas die als specifiek doel heeft om kou, wind, sneeuw, regen en andere barre winterse omstandigheden te weerstaan en steekt daarnaast zo in elkaar dat er zo weinig mogelijk lichaamswarmte verloren gaat. Sterker nog, bij een goede winterjas zal je lichaamswarmte ervoor zorgen dat er een continu warm dekentje om je heen zit, zelfs als je niet in beweging bent. Om dit warmte effect te bereiken is een winterjas vaak opgebouwd uit meerder dunne isolerende lagen die samen weer een dikke laag vormen.

Bij een goede winterjas blijft jouw bovenlichaam plus de voering droog, daarom is het van essentieel belang dat een winterjas een waterbestendige/waterafstotende buitenkant heeft, diezelfde buitenkant moet echter ook enigszins ventilerend zijn om zo te voorkomen dat je alsnog nat wordt van het zweet.

Hoe functioneel winterjassen ook zijn, toch zal een winterjas in Nederland door veel van de kopers uitgekozen worden om hoe hij eruit ziet. Een winterjas die meer warmte biedt maar er minder mooi uitziet zal het negen van de tien keer niet winnen van de mooiere minder warme winterjas die even verderop hangt. De winters in Nederland zijn natuurlijk ook niet heel bijzonder, maar ze zijn wel zo fris dat je het niet redt met je zomerjas.

Je zal wat meer naar het functionele gaan kijken als je van plan bent om naar een land te gaan waar de winters ook echt koud zijn, en als je daar ook nog eens wilt gaan skiën of snowboarden dan moet je , als je het professioneel aan wilt pakken, toch even doorlopen naar de sportzaak die wintersportjassen verkoopt.

En natuurlijk moet een wintersportjas ook warm zijn en zo gefabriceerd zijn dat de buitenlaag geen nattigheid doorlaat, maar een wintersportjas moet meer bieden dan een gewone design winterjas.

Een wintersportjas wordt ontworpen met het idee dat de gebruiker ervan op zijn minst er in gaat skiën of snowboarden, iemand die een wintersportjas koopt zal er waarschijnlijk heel veel in gaan bewegen. Een wintersportjas is hierdoor veel meer op het functionele gericht dan bij een gewone winterjas.

Je ontkomt er niet, je zal zweten wanneer jij op volle snelheid naar beneden skiet of snowboard, een wintersportjas moet heel goed ademen om zo al het vocht goed af te kunnen voeren. Daarnaast is de kans groot dat je regelmatig valt, wintersportjassen zijn daarom van een veel steviger materiaal gemaakt dan een winterjas, en wat dan logischerwijs ook van essentieel belang is, is dat de wintersportjas absoluut geen vocht doorlaat. Een paar sneeuwvlokjes zal menig winterjas kunnen doorstaan, maar als je continu jezelf moet oprapen en de sneeuw van jezelf moet afkloppen dan heb je een jas nodig die water afstoot.

De mate van ademen en waterbestendigheid plus de kwaliteit van het materiaal zijn drie belangrijke prijsbepalers voor een wintersportjas. Wil je een goede wintersportjas dan betaal je daar voor, als je investeert in een goede wintersportjas van een hoge kwaliteit dan krijg je daar ook echt wat voor terug. Bij de gewone winterjas betaal je vaak voor het merk of voor trend.

En dan zijn er nog tal van handigheidjes die vaak verwerkt zijn in een wintersportjas die je over het algemeen niet terugvindt in een winterjas. Zo heeft een wintersportjas vaak een riem die aan de binnenkant en het binnenste van de mouwen is over het algemeen elastisch. Deze twee functionaliteiten hebben maar één doel en dat is de koude sneeuw zoveel mogelijk buiten je jas houden, sneeuw heeft in het heetst van de strijd nogal de neiging om onder de jas te kruipen namelijk.

En dan is er nog de capuchon die eigenlijk bij geen enkele wintersportjas ontbreekt, een handig ding wat je over je hoofd heen doet en ongure omstandigheden buiten de deur houdt. Deze capuchon is vaak afritsbaar overigens, een capuchon die je niet gebruikt zit in de actieve modus vaak in de weg te wapperen.

En dan zijn er nog tal van zakken die in een wintersportjas verwerkt zijn, handige zakken waar je echt veilig iets in kan opbergen, hoe wild je ook doet op de piste.

Een laatste opvallende verschil is dat wintersportjassen vaak erg kleurrijk zijn, misschien niet altijd naar je smaak, maar bedenk dat ook op de piste je beter gezien wordt in een kleurrijke wintersportjas dan in een grijze winterjas.