≡ Menu

Wat is het verschil tussen witte en bruine kippeneieren

Er gaan nogal wat verhalen de ronde over wat exact het verschil is tussen witte en bruine kippeneieren, veelal fabeltjes.

Zo zouden bruine eieren voedzamer zijn en er op duiden dat ze van een biologische kip komen, daarnaast zouden witten eieren kleiner zijn dan de bruine. De realiteit is dat er geen verschil zitten tussen witte en bruine kippeneieren, ze smaken hetzelfde, hebben dezelfde structuur en voedingswaarden. Waarom het ene ei wit en het andere ei bruin is heeft te maken met de kip die hem gelegd heeft, bepaalde kippenrassen leggen bruine eieren en andere rassen leggen witte eieren. Dit heeft los van de kleur in zijn geheel geen invloed op de smaak of samenstelling van de eieren.

ei receptenAls je toch een afwijking constateert (de dooier is bijvoorbeeld meer oranje dan geel) dan is over het algemeen te wijten aan het voer of supplementen wat de kip krijgt. Qua gebruikersgemak zouden bruine kippeneieren wellicht de voorkeur kunnen hebben, bruine stukjes schil vallen meer op dan de schil van witte eieren.