≡ Menu

Wat is het verschil tussen een WK en een EK

WK is de afkorting voor wereldkampioenschap. Het meest recente WK voetbal is in 2014 gehouden. In gastland Brazilië gingen 32 landen in toernooivorm uitmaken wie de opvolger van titelhouder Spanje zou worden. De 32 landen hebben zich geplaatst door de afgelopen jaren kwalificatiewedstrijden te spelen. Duitsland ging er uiteindelijk met de titel vandoor door in de finale Argentinië te verslaan.

Het gastland is standaard geplaatst. Het WK voetbal speelt zich af van 12 juni tot en met de finalewedstrijd die gespeeld wordt op 13 juli. Brazilië won het WK al 5 keer. Nederland behaalde driemaal de finale, maar wist het toernooi nog nooit te winnen. Organisatie van het toernooi is een handen van de FIFA.

In ons taal- en schrijfgebruik wordt WK automatisch gekoppeld aan voetbal. Media, analytici en spelers: ze praten allemaal over het WK, en niet het WK voetbal. Er zijn echter vele verschillende wereldkampioenschappen. Bijna elke grote sport heeft wel een WK. Voorbeelden hiervan zijn het WK schaatsen, WK volleybal, WK badminton, WK rugby, etc.

De frequentie waarin een WK plaats vindt verschilt per sport. Zo vindt het WK voetbal eens in de vier jaar plaats en wordt het WK schaatsen elk jaar gehouden. Ook zit er een behoorlijk verschil tussen de waarde die aan een wereldtitel gegeven wordt. Zo is in de voetbalsport het winnen van het wereldkampioenschap het hoogst haalbare voor een nationaal elftal. Bij bijvoorbeeld tennis wordt er door spelers meer waarde gehecht aan het winnen van één van de Grand Slams (Wimbledon, Australian Open, Roland Garros, US Open) dan aan een WK-titel. Als een wielrenner mag kiezen tussen het winnen van de Tour de France of het wereldkampioenschap wielrenner zou de keus in bijna alle gevallen op het winnen van ‘de Tour’ vallen.

Een wereldkampioenschap kent meerdere vormen. Zo is er het toernooi, zoals bij voetbal. Bij het wereldkampioenschap autorace wordt er aan de hand van meerdere wedstrijden een klassement opgesteld. De winnaar daarvan mag zich wereldkampioen noemen. Bij bijvoorbeeld schaken kan de huidige wereldkampioen worden uitgedaagd. Mocht deze zijn partij verliezen, gaat de titel over naar de uitdager. Bij sommige sporten zijn er meerdere wereldkampioenen. Dit kan komen omdat de sport dan meerdere concurrerende bonden heeft. Dit is onder andere het geval bij darts en boksen.

EK staat voor Europees Kampioenschap. Dit is dus hetzelfde als een WK, maar dan op kleinere schaal. Niet alle sporten die een WK houden, houden ook een EK. Het EK voetbal wordt net als het WK voetbal om de 4 jaar gehouden. Om de 2 jaar is er voor Europese landen dus een groot voetbaltoernooi. Na een cyclus kwalificatiewedstrijden verspreidt over twee jaar doen er 16 landen mee aan het eindtoernooi. Vanaf 2016 zullen er 24 landen actief zijn op het eindtoernooi. Dit om meer wedstrijden en dus meer inkomsten te genereren. Duitsland is recordhouder met 3 Europese titels. Nederland won het Europees kampioenschap in 1988.

Zoals wij een Europees kampioenschap voetbal kennen, kennen ze op andere continenten een soortgelijk toernooi. In Zuid-Amerika wordt gespeeld om de Copa América, in Afrika kennen ze de Afrika Cup en in Azië wordt om de Asian Cup gespeeld. Deze toernooien genieten veel aanzien en staan bij de voetballanden erg hoog aangeschreven. Een continentale titel is na het wereldkampioenschap het hoogst haalbare voor een voetbalnatie.

Een WK is een wereldkampioenschap, een EK een Europees Kampioenschap. Wereldkampioenschappen komen in verschillende vormen in allerlei soorten sporten voor. In Nederland wordt bij het WK direct gedacht aan het WK voetbal. Het internationale toernooi (WK) staat hoger aangeschreven dan het continentale toernooi (bijvoorbeeld EK).