≡ Menu

Wat is het verschil tussen Youtube en Vimeo

Als je online een video wilt bekijken of wilt delen zal je negen van de tien keer Youtube gebruiken, toch zijn er genoeg alternatieven, een videowebsite die je waarschijnlijk al eens tegen bent gekomen is Vimeo. Youtube staat er om bekend dat je daar terecht kunt voor al je videomateriaal, daar heb je bijna alle vrijheid in (pornografisch materiaal is bijvoorbeeld niet toegestaan).

Vimeo aan de andere kant wordt vooral gebruikt filmmakers, kunstenaars en andere professionals op het gebied van film, video bewerking en grafische vormgeving, Vimeo wordt door hen voornamelijk gebruikt om hun werk en portfolio te showen, in de hoop dat ze feedback krijgen van collega’s. Dezelfde video’s zouden op Youtube waarschijnlijk naast oprechte feedback ook ongefundeerde commentaren krijgen, Youtube is wat dat betreft veel meer gericht op “ik vind het leuk!” of “ik vind het stom!”.

Qua look en feel is Vimeo veel grafischer, probeert duidelijk een bepaalde doelgroep aan te spreken, Youtube aan de andere kant heeft een user interface die visueel zo weinig mogelijk moet afleiden, zodat iedereen uit hun doelgroep met de videowebsite overweg kan, veel meer gericht op zo drempelloos mogelijk video’s uploaden en bekijken.

Bij zowel Youtube als Vimeo kan je uiteraard de meest gebruikte video formaten uploaden zoals MOV, MP4, WMV en AVI. Bij Vimeo kan je echter ook de formaten DIVX en DV uploaden, bij Youtube niet. Aan de andere kant ondersteunt Youtube het FLV (flash) formaat, en Vimeo niet.

Het grootste verschil tussen Youtube en Vimeo is wel dat wanneer je optimaal van alle Vimeo mogelijkheden gebruik wilt maken je een betaald abonnement moet afsluiten. Voor 10 dollar per maand krijg je beduidend meer ruimte om HD video’s te uploaden, voor 200 dollar per jaar heb je wekelijks veel ruimte om heel wat uren HD video online te zetten, daarnaast verschijnen er geen advertenties in je video’s en heb je (bijna) volledige controle over je kanaal en instellingen. Youtube aan de andere kant werkt niet met abonnementen, je hebt in principe alle ruimte om gratis en onbeperkt je HD video’s te uploaden. In de basis mag een Youtube video niet langer dan 15 minuten zijn, je kan bij Youtube een verzoek indienen om het kunnen uploaden van langere video’s.

De reden dat Youtube dit allemaal gratis kan aanbieden is omdat ze hun inkomsten halen uit de advertenties die op verschillende plekken worden getoond, Vimeo toont nauwelijks advertenties (helemaal geen bij het duurste abonnement) en is daarom veel overzichtelijker dan Youtube en daarmee aantrekkelijker voor professioneel gebruik. Bij Youtube en Vimeo heb je de mogelijkheid om geld te verdienen met je video’s, bij Youtube krijg je een percentage (ongeveer 50%) van de inkomsten van de Google advertenties die bij je video’s worden getoond. Bij het duurste abonnement van Vimeo heb je de mogelijkheid om je video’s aan de Vimeo gebruikers te verkopen, je moet dan 10% van de inkomsten afstaan aan Vimeo zelf.

Als je op zoek bent naar een videowebsite waar je te allen tijde elke video kan uploaden, dan is Youtube voor jou het meest geschikt. Ben je een professional op het gebied van film, video, kunst of iets anders grafisch en wil je gezien worden door je collega’s, dan is Vimeo zeker een goede keus.