≡ Menu

Wat is het verschil tussen een zelfportret en een selfie

Al sinds de komst van webcams en telefoons met fotocamera’s zijn we geneigd om foto’s van onszelf te maken, het lijkt er echter op dat we pas sinds een jaar of twee hier een officiële naam aan hebben gegeven, de selfie.

De drang om jezelf vast te willen leggen is absoluut niet iets van de laatste tijd, dat gaat al honderden jaren terug. De techniek van jezelf vastleggen was in die tijd wel heel anders, enkel de professionele schilders waren in staat om een realistisch beeld van zichzelf te creëren, daardoor weten we ook precies hoe bekende schilders als Vincent van Gogh, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Leonardo da Vinci en Michelangelo eruit zagen. De meest bekende zelfportretten zijn gemaakt door de beroemde schilders, een zelfportret is derhalve ook onlosmakelijk met kunst verbonden.

De meeste zelfportretten gemaakt door beroemde schilders zijn gemaakt vanuit psychologisch oogpunt, daarnaast plaatsen sommige schilders zichzelf in een groter tafereel. De psychologische zelfportretten kwamen overigens pas in opmars toen de schilders steeds meer beschouwd werden als kunstenaar in plaats van een ambachtsman.

Als je fotoboeken bekijkt die gemaakt zijn voor het digitale tijdperk zal je opvallen dat de inhoud ervan gevarieerd is, de fotorolletjes die toen gebruikt werden hadden maar een beperkt aantal foto’s, het was zonde om eenzelfde situatie meerdere keren op de foto te zetten. Tegenwoordig met de digitale fotografie heb je de mogelijkheid om een situatie wel honderd keer op de foto te zetten, en dan nog heb je ruimte voor duizenden andere foto’s. Het gemak van een onbeperkt aantal foto’s maken heeft voor een enorme groei van onzin-foto’s gezorgd, vooral het maken van foto’s van jezelf werd erg populair. Bij profielsites als Hyves en Cu2 maar ook bij een chatprogramma als ICQ en MSN Messenger werd om een profielfoto gevraagd, dus jezelf cool op de foto zetten was voor velen, vooral jongeren, een must.

Jezelf zo op de foto zetten wordt al sinds 2002 sporadisch een selfie genoemd, maar pas in 2012 werd de benaming wereldwijd in gebruik genomen. Mede door social media als Twitter, Facebook en Instagram is het delen van foto’s enorm populair geworden, daar zul je ook de meeste selfies tegenkomen. De trend is vooral om een selfie te maken wanneer je je in een bijzondere situatie bevindt. Zo bestaat er een selfie van een meisje met op de achtergrond iemand die van een brug af wil springen, een selfie van 3 jongeren samen met de paus en een selfie van iemand die wordt afgevoerd nadat diegene het veld opgelopen was tijdens een sportwedstrijd.

Een selfie is een digitaal zelfportret waarbij vooral de fun een hoofdrol speelt en die vooral op social media terug te vinden zijn. Een zelfportret verwijst over het algemeen naar een portret wat een kunstschilder van zichzelf maakt, de zelfportretten van de beroemde schilders zijn vaak miljoenen euro’s waard. Een selfie an sich is vaak niet veel waard maar draagt vaak wel bij aan de populariteit van diegene die erop staan.