≡ Menu

Wat zijn de verschillende kenmerken van de Islamitische Staat (IS)

De Islamitische Staat, en termen als ISIS en IS zullen voor veel mensen begrippen zijn die voor hun als nieuw voelen, toch bestaat de Islamtische Staat al sinds 2006. Toch was het pas in juni 2014 toen de hele wereld met de Islamitische Staat kennismaakte, zij riepen toen het kalifaat uit en begonnen tegelijkertijd een groot offensief om zo grote gebieden in Syrië en Irak te veroveren. Vanaf dat moment kwam de IS veelvuldig in het nieuws vanwege hun extreme mensonterende geweld.

Het doel van de IS

Een kalifaat is een staat die enkel de wetten van de islam volgt en zich niks aantrekt van landelijke wetten. Een kalifaat wordt geleid door een kalief, een kalief wordt beschouwd als direct opvolger van de profeet Mohammed voor de aardse moslimgemeenschap. Voor het kalifaat van de IS is Abu Bakr al-Baghdadi aangewezen als kalief, tot grote afschuw van diverse grote moslimleiders. Niet erkend dus door het merendeel van de moslimgemeenschap, wel erkend door diverse gewelddadige moslimgroeperingen die zich aansluiten bij de IS.

De IS heeft zichzelf als doel gesteld om alle obstakels uit te roeien wat het woord van hun god (Allah) in de wegstaat. Dit betekent in de praktijk dat de IS strijdt tegen ongelovigen, afvalligen, maar vooral strijdt tegen de Verenigde Staten en al haar handlangers.

Het kalifaat moet zo groot mogelijk en om dit te bereiken zal extreem geweld niet geschuwd  maar aangemoedigd worden.

Het ontstaan van de IS

Vanuit de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi kwam er aan het begin van deze eeuw een Irakese beweging op gang die berucht werd om zijn zelfmoordaanslagen. al-Zarqawi was leider van de groepering Jama’at al-Tawhid wal-Jihad en een trouw bondgenoot van Osama Bin Laden.

In 2006, nadat Jama’at al-Tawhid wal-Jihad eerst nog omgedoopt was tot Mujahideen Shura Council, werd officieel de naam veranderd naar de Islamtische Staat. Voor lange tijd werd de afkorting ISIS, ISI of ISIL gebruikt, inmiddels is IS het meest gebruikt.

In 2006 was IS behoorlijk verzwakt door de bemoeienis van de Verenigde Staten, vanaf 2010 begon de nieuwe leider Abu Bakr al-Baghdadi IS weer op te bouwen en sinds 2013 deed IS weer waar ze goed in waren, (zelfmoord)aanvallen plegen. Toen IS zich in die tijd ook nog ging bemoeien met de strijd tegen Syrië president Assad werd duidelijk dat ze met een grote opmars bezig waren, leider Baghdadi bleek over vele loyale strijders te beschikken.

In een korte tijd veroverde IS grote gebieden in Irak, tientallen steden en dorpen waren in juni 2014 onder de macht van IS, voor IS zelf het moment om officieel het kalifaat uit te roepen. Dit was ook het moment dat de toen nog gebruikte naam ISIS veranderd werd in IS.

Waar is de IS (in november 2015)

Dat de IS zo aan de weg aan het timmeren is is niet ongemerkt voorbij gaan, vanuit omliggende landen, Europa en de Verenigde Staten wordt er veel materieel ingezet om de uitbreiding van het kalifaat zoveel mogelijk te beperken.

Op dit moment bestaat het IS gebied uit iets minder dan 200000 vierkante kilometer, dat is toch zo’n 14000 vierkante kilometer dan dat het in het najaar van 2014 was. Toch is het gebied wat de IS ‘bezet’ heeft imposant, vooral in Syrië is het IS-gebied enorm. Dat de IS er ook echt de macht heeft blijkt in de praktijk niet geval, de IS heeft vooral controle over de steden, dorpen, wegen en andere belangrijke plekken zoals olievelden. Daarom heen is een niemandsland die de IS niet kan verdedigen. Er wonen zo’n 10 miljoen mensen in het gebied waar IS actief is.

Binnen het kalifaat voert de IS een strenge variant van de sharia, hun interpretatie van deze wet van God verplicht vrouwen om hun lichaam compleet te bedekken met een burka en niet-Moslims moeten zich bekeren of speciale belasting betalen, als ze de IS ook maar iets tegenwerken is de kans erg groot dat ze onthoofd worden.

Hoe groot is het leger van IS

Één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden, de IS is hier namelijk niet heel transparant in, daarnaast is er een continue strijd tegen de IS aan de gang waardoor er dagelijks er IS-strijders omkomen. De schattingen lopen momenteel uiteen van 20000 tot 200000 strijders. Wat met zekerheid te zeggen is dat een groot deel van de strijders niet uit Irak of Syrië komt, ook is het vermoeden dat meer dan de helft van de strijders zich heeft aangesloten bij IS uit angst voor de IS.

De meeste buitenlandse IS-strijders komen uit Tunesië, Saudi Arabië, Rusland, Jordanië en Marokko. Het gevaar van de IS zit hem er vooral in dat ze beschikken over veel goede wapens en dat er een kleinere groep strijders is met heel veel ervaring.

Over welke wapens beschikt de IS

De IS-strijders kunnen beschikken over een breed arsenaal aan lichte en zware wapens. Te denken valt aan pickup-trucks met daarop zware machinegeweren, raketwerpers, luchtafweergeschut en zogenaamde ManPads. De raket van een ManPad kan aan een doelwit gekoppeld worden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de warmte die eraf komt en is dus erg effectief.

De IS beschikt ook over tanks en gepantserde voertuigen, die ze hebben ingepikt van het Irakese en Syrische leger. Ze beschikken over alle voertuigen die de Amerikanen ooit hebben overgevlogen voor hun strijd tegen de IS. De IS kan beschikken over een bijna continue toevoer van wapens en munitie, geen enkele strijder zal niet kunnen vechten.

Hoe rijk is de IS

De IS is rijk, heel rijk. Naar schatting verdient de IS per week een paar miljoen dollar door olie te verkopen, te beroven, plunderen, afpersing en losgeld voor kidnapping. Daarnaast zijn niet-Moslims verplicht om een speciale belasting te betalen en is de IS enorm bedreven in het verkopen van antiek en het zich toe-eigenen van landbouw. En dan zijn er nog de jonge meisjes die verkocht worden als seksslavinnen. Volgens de VN is de handel in seksslavinnen groots en gruwelijk. Zodra men uitgekeken is op zo’n meisje wordt deze gedood om vervolgens de organen door te verkopen.

Werkgebied buiten kalifaat

De werkwijze van de IS is vooral gebaseerd op het zaaien van angst, het verspreiden van onthoofdingsfilmpjes zijn daar een goed voorbeeld van. Inmiddels zaait de IS ook angst buiten de grenzen van het zelfbenoemde kalifaat, waarbij vooralsnog het dieptepunt ligt in de maanden oktober en november van het jaar 2015. Op 31 oktober wist de IS een bom tot ontploffing te brengen in een Russisch vliegtuig, deze stortte neer waarbij alle 224 passagiers om het leven kwamen. Het ging hier voornamelijk om Russische toeristen.

Op 13 november 2015 voerden een achttal IS-strijders een goed voorbereide aanval in Parijs uit waarbij meer dan 120 doden en 250 gewonden vielen. Zwaartepunt lag bij de concertzaal Bataclan waar zo’n 80 mensen in koele bloede vermoord werden. Er was een concert aan de gang van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal.

IS-strijders (soennieten) beschouwen zichzelf als de enige echte ware gelovigen, de rest van de wereld is er naar hun mening op uit om hun geloof te vernietigen, dit rechtvaardigt naar hun idee ook het extreme geweld wat ze gebruiken ter verdediging van hun geloof.